UMESTO PREDGOVORA

Danas čak nije dovoljno da samo u jednoj oblasti budete stručni i tu usmerite svoju karijeru, već se stvaraju „hibridne“ profesije koje spajaju po nekoliko veština.

Tako sam ja osetio potrebu da spojim svoje poznavanje online poslovanja sa mojim profesionalnim zanimanjem i na ovaj način dam svoj doprinos svima koji su zainteresovani za Enologiju- Nauku o vinovoj lozi i vinu.

Kao i u svim oblastima života i rada, tako i u Enologiji se svakodnevno otkrivaju nova tehnološko-enološka rešenja koje  treba usvajati i primeniti u praksi jer je to jedini način da održite korak sa narastajućom kokurencijom i izazovima tržišta.


UVOD 

      Serijal je namenjen svima onima koji zele da proizvedu bar 1000 L vina

  Vrhunsko vino nije lako proizvesti, ali je jednostavno nauciti. Kako? Uovom serijalu cete dobiti nekoliko saveta u pogledu obavezne primene operacija pre nego sto ste resili da proizvedete vase vino. Nastojte da  se uvek drzite ovih saveta :

1.-Koristite zrelo i zdravo grozdje .Svaka sorta ima svoju tehnolosku zrelost i to treba postovati. Nedozrelo grozdje kao i prezrelo, nece dati vino sa bojom,mirisom i ukusom svojstveno toj sorti.

2.-Koristite muljace sa odvajacem peteljki. Obavezno dodajte vinobran odmah u kljuk prilikom muljanja grozdja, bez obzira sto vam je grozdje zdravo.

Vazna novina u proizvodnji vina, je:

Upotreba enzima u vinarstvu. Sta su to enzimi (fermenti)? To su prirodni bio katalizatori koji pomazu boljem izdvajanju sortnih sastojaka iz grozdja karakteristicnih za upotrebljenu sortu grozdja. Oni oslobdjaju maskirane sastojke koji daju vinu : intenzivniji miris, jacu boju i jak buke kasnije u fazi sazrevanja vina. Postoje na nasem trzistu enzimi za sve vrste vina, nisu skupi i malo se doziraju odmah nakon muljanja grozdja u hladan kljuk. Za vase vrhunsko vino obavezno koristite enzime.

3.-VINOBRAN je  najbolje dodati jos u grozdje pre neposrednog muljanja i to rastvorenog u vodi pomocu prskalice. Kolicina vinobrana se krece od 5-10 gr na 100 kg grozdja, za zdravo grozdje je dovoljno 5 gr. na 100 kg grozdja. Vinobran ima ulogu i u alkoholnoj fermentaciji a ne samo da stiti siru od oksidacije. On je taj koji sprecava razvoj nepozeljnih kvasaca  koji dolaze sa grozdjem, a omogucava rad selekcionisanim kvascima u kljuku i siri u toku vrenja. Takodje sprecava razvoj bakterija koje mogu uzrokovati ukus i miris na kiselo i izvetrelo vino.

4.- BELI KLJUK, ostavite oko 24 sata zajedno sa sirom da bi se izdvojili sortni sastojci iz pokozice (maceracija). Zasto? Zato sto samotok (sira koja odmah otice iz kljuka), nece sadrzati sve sastojke karakteristicne za sortu a samim tim ni buduce vino. Ovo narocito vazi za visokokvalitetne sorte grozdja.

5.- ROZE KLJUK, dakle kljuk namenjen za proizvodnju roze vina, treba ostaviti da u njemu tece maceracija do potrebne boje karakteristicne za vino roze. Nemojte proizvoditi roze vino mesanjem belih i crnih sorti u nekom odnosu. Kvalitetan roze se dobija iskljucivo od crnih sorti(game,crni burgundac,merlo,vranac i sl.)

Najlepšu odu o vinu ispevao je arabljanin Oman Ben Faredi : Ničeg pre vina ne bi, niti će ičeg posle vina biti, praotac ljudi se posle vina rodi, a vino samo iz sebe ishodi, čistije od sveg.”

6.- CRNI KLJUK, smestite u sud za fermentaciju (fermentor), najbolje od inoksa i sa mogucnoscu potapanja kljuka u toku fermentacije. Ne zaboravite da sud mora imati na vrhu odvod ugljen dioksida koji se stvara u toku vrenja.

7.-FERMENTACIJA je najvaznija faza u nastajanju novog vina. Mnogo gresaka se tu napravi i njih je tesko kasnije ispraviti. Ovde takodje treba postovati dosadasnja iskustva a i nova iskustva u proizvodnji vrhunskih vina. Obratite paznju na sledece:

8.-Obavezno koristite selekcionisani kvasac, danas to nije skupo, ima ga kod nas i veoma je vazna njegova upotreba.

9.-Vrenje kljuka i sire u sudovima je proces koji se mora odvijati bez kiseonika. Morate obezbediti sudove sa vrenjacama koje ispustaju ugljen dioksid iz suda a sprecavaju ulazak kiseonika. U narednim clancima cemo to detaljnije objasniti.

Ovo bi bile uvodne napomene i saveti kojih se treba pridrzavati. U narednim clancima cu konkretnije objasniti svaku fazu proizvodnje vaseg vrhunskog vina. Za vise informacija mozete me kontaktirati putem forme Kontakt na ovom vebsajtu.

Nastavite citanje OVDE

Na kraju ovog uvoda, evo par adresa gde se mozete snabdeti sa svim  vinarskim potrebstinama :
http://www.revin.co.rs/
http://www.enovitis.net/

Znam da je ova materija opsirna i da je u njoj mnogo nepoznanica, zato slobodno mi posaljite pitanja, sigurno cu vam odgovoriti cim budem procitao vase pitanje.

Živeli, podelite ovaj članak sa Vašim prijateljima